"Slussen kommer att bli det hetaste området i Stockholm"

När konsultbolaget HiQ sökte nytt kontor var det viktigt att hitta en optimal lokal förverksamhetens behov, men även ett bra läge för medarbetarna. Nu går flyttlassettill Glashuset vid Slussen, en av Stockholms mest kända byggnader.

Området kring Slussen i centrala Stockholm genomgår justnu en stor förvandling. Ambitionen är att göra den historiska knutpunkten mer attraktiv att vistas på. Överdäckningar av trafikleder, fler gång- och cykelstråk, nya byggnader för kontor, restauranger, kultur och handel, parker och en ny bussterminal i Katarinaberget är bara några av förändringarna som växer fram. Konsultbolaget HiQ kan följa bygget från första parkett.

”Slussen är en knutpunkt med bra kommunikationer, vilket är viktigt för våra kunder och medarbetare. Södermalm är en väldigt härlig stadsdel och själva Slussen kommer att bli det hetaste området i Stockholm när bygget är klart”, säger Erik Ridman, kommunikationschef på HiQ.

HiQ är ett nordiskt konsultbolag som arbetar med att förenkla och förbättra människors liv med hjälp av teknik, design och kommunikation. Totalt arbetar 1 600 personer på HiQ som har ett tiotal kontor i Sverige, Finland, Polen och Ryssland. När vi träffar HiQ i slutet av januari 2019 pågår färdigställandet av deras nya huvudkontor samt stockholmskontor. Flytten går från Regeringsgatan till Glashuset vid Stadsgårdskajen, en välbekant byggnad för många stockholmare. Här, på hela våning sju, kommer HiQ sitta på drygt 2 900 kvadratmeter.

”Vi är ett bolag som växer kraftigt och fick helt enkelt inte plats i våra befintliga lokaler. Vi såg chansen att slå ihop flera kontor i Stockholmsområdet och samla våra medarbetare. Vi började först att titta på alternativet att utöka våra befintliga lokaler, men bestämde ganska snabbt att vi ville titta på ett nytt läge.”

För HiQ är det viktigt att både medarbetare och kunder enkelt kan ta sig till och från kontoret. Företaget satsar stort på att skapa en bra atmosfär, bland annat finns en replokal som löpande används av ett tiotal HiQ-band. Kontoret, som är konsulternas knutpunkt, används även för många personalaktiviteter, events, seminarier samt kundaktiviteter. Därför var det viktigt att hitta en flexibel lokal som enkelt kan ställas om vid behov. Hela våningsplanet blir öppet så att alla kan njuta av den fängslande utsikten över bland annat Saltsjön, Gamla stan och Djurgården.

”Det är ett häftigt hus! Trots att det har ganska många år på nacken känns det väldigt modernt. Vi vill att kontoret ska vara fyllt med energi med bra flöden och att det ska vara lätt att samarbeta. Man ska känna att det händer saker hela tiden. Atrium Ljungberg har varit väldigt lyhörda under byggprocessen och hjälpt till med att skapa en kontorsmiljö som passar vår verksamhet.”

Framför de befintliga fastigheterna Glashuset, Sjömansinstitutet och Katarinahuset kommer ytterligare två fastigheter att byggas. Dessutom utvecklas en ny destination för mat och kultur vid Mälarterrassen samt en handelsplats under marken som binder samman bussar, tunnelbana och Saltsjöbanan. Nya Slussen ska bli en plats som man vill stanna till vid och inte bara passera, en mötesplats för både stockholmare och besökare.

”IT-konsulter sitter ofta inne i city, så det passar oss bra att göra något annorlunda och flytta till Söder. Nu när vi flyttar hit kommer säkert många fler följa efter”, avslutar Erik och skrattar.